måndag 21 april 2014

Kung Domalde - den oförvitliges saga efter Sofokles Kung Oidupus

Det var en lång rubrik, men så heter vårens sista teaterföreställning på Valhall i Hultsfred. Det blir måndagen den 28:e april kl. 19.00
Vem var då Domalde? Enligt bl.a. Ynglingasagan skall han ha varit kung i Svitjod (Mälardalen, Svealand ... någonting) med säte i Uppsala. Folket hade vid den här tiden lidit många år av missväxt, och när det inte hjälpte att offra oxar till gudarna offrade man människor. - Det här var 1100-talet. - Till slut offrade sig kung Domalde själv, något som Carl Larsson har illustrerat med sin kolossala målning Midvinterblot, som man kan se på Nationalmuseum.
Det är bakgrunden, en sorglig historia, en tragedi, men nu har vi Västanå Teater från Värmland på scenen med fyra skådespelare, två musiker, fantastiska kostymer och masker, musik och dans. En scenisk värld där tid och rum har upphört att verka och allt är möjligt. Kan det här bli en trösterik historia om hur det är att vara människa och om hur vi hela tiden ställs inför val, som vi inte förstår den fulla konsekvensen av? Trots att vi försöker välja rätt, blir våra handlingar ibland så fruktansvärt fel.
Ja, så har vi Kung Oidipus. Kan vi översätta det till Domalde på något sätt? Förlägga handlingen till Mälardalen? Jag undrar mycket vad det blir.
Kung Oidipus - vi får ta det en annan dag.
Föreställningen är nästan två timmar lång inkl. paus. Ta gärna med er era ungdomar. Den som är under 26 år går in för halva priset, d.v.s. 75 kr. Annan vuxen betalar 150 kr. Scenpass ger 30 kr rabatt.
Mycket välkomna till vårens tredje och sista föreställning. Och till hösten vill vi se Stefan Sauk.

Inga kommentarer: