torsdag 23 februari 2012

Det är mycket Strindberg nu.

Hela det här året skall vi uppmärksamma att det är 100 år sedan August Strindberg gick bort, 63 år gammal. Nyligen har hans roman Tjänstekvinnans son gått som följetong på radion. Jag har också sett i tablåerna att man har Dagens Strindbergsbrev (men aldrig haft tid att lyssna), uppläsning av noveller, radioteater etc. Strindberg är Sveriges störste författare. Jag uppfattar det som om att han även är vida berömd i världen, framför allt för sina dramer. Han var mycket produktiv och har lämnat efter sig en ansenlig mängd texter, romaner, skådespel, poesi, noveller, brev (det lär finnas ca 5000 strindbergsbrev bevarade), dagböcker.
Riksteatern turnerar med Strindbergs Fröken Julie, och flera andra teaterproducenter har också tagit upp strindbergstemat i år. I Hultsfreds teaterförenings styrelse funderar vi just nu på om det kan finnas något som passar här till hösten.
Men redan nu på lördag (25/2) kan vi se en av Strindbergs mera kända pjäser, Gustav III, i SVT2 kl 20 (repris 26/2 kl 22 i SVT24). Den är inspelad 1974 med idel kända skådespelare.

Inga kommentarer: