onsdag 4 juli 2012

Strindberg i Virserum

Den 14 maj 1912 dog August Strindberg. Då lämnade han efter sig tre exfruar och ett antal barn. Hans begravningsfölje räknade mer än 60 000 människor.
Han efterlämnade också ett 60-tal dramer, flera romaner, t.ex. Röda rummet och Hemsöborna, men även fotografier och målningar. Under sin levnad startade han även en teater och han umgicks flitigt i konstkretsar - bland annat i Paris. Till sina nära vänner kunde han räkna storheter som Edward Munch och Paul Cézanne.
August Strindberg var en intensiv man och säkerligen inte så lätt att leva med. För honom blev äktenskapet till en boja, som han vid tre tillfällen bröt sig ur. Det högsta i livet blev också det lägsta. Just dessa livets berg- och dalbanor är det han främst skildrar i sina romaner och i sin dramatik. Han visar ofta exempel på hur kärleken, som människan mest törstar efter och hyllar som sin främsta dygd, blir den kraft som stänger in och till sist förvrider människornas sinnen och skapar katastrof och undergång.
Detta är även temat i hans enaktare "Leka med elden" från 1892. Ett ungt par får besök av en vän till mannen och diverse förvecklingar följer. I Virserums hembygdspark ska vi få se Teater Bomb  från Göteborg ta sin an Strindbergs tidlösa text.
Strindbergs dramer spelas just nu för fullt på landets scener. TV, radio och tidningar uppmärksammar Strindbergsåret. Vi från RIKSTEATERN hultsfred vill också passa på att, genom sommarteater i Virserums hembygdspark, hylla August Strindberg som den förnyare av teatern han var. Den natursköna hembygdsparken utgör en effektfull kontrast till hans dramatik. Vi ser fram emot många besökare.

Minna-Maria Jonsson
Styrelsemedlem
RIKSTEATERN hultsfred

Källa: Strindbergsmuséets hemsida

Inga kommentarer: