måndag 21 oktober 2013

Misantropen

Huvudpersonen i Molières komedi Misantropen heter Alceste. Alceste insisterar på att hela tiden säga sanningen. Det vet vi alla vad det kan ställa till för problem både för en själv och andra. Obehagliga sanningar, som omgivningen inte vill höra, mottas inte med blida öron. Alceste börjar avsky sina medmänniskor. Han blir en misantrop. Men, men, det vore inte Moliére, om det inte fanns med en ung, vacker, nybliven änka, Célimène, som väcker Alcestes kärlekslängtan. Bryr hon sig om den sanne och genuine Alceste? Nej, hon ägnar sin tid åt den mäktige markisen Oronte och åt att kokettera på 1600-talsvis. Oronte är också poet. Han skriver självutlämnande och pretensiösa dikter, som Alceste naturligtvis kritiserar brutalt. Han är ju kär i Célimène. Alcestes beundrarinna, Èliante, försöker ställa allt tillrätta, och ... ja, sen kommer den avundsjuke Arsinoé in på scenen. Det här är bara början.
Jag hoppas att jag inte har blandat ihop namnen. Jag skall repetera dem en gång till, innan jag fredagen den 8:e november klockan 19 sätter mig i Valhall och ser resten av det här dråpliga stycket från 1660-talet.
Regisören Linda Kulle säger själv: "Pjäsen är väldigt rolig! Människan tampas med samma problematik då som nu. Kärleken - till andra och till sig själv - är ett evigt tema!"
Medverkar gör Per Burell, Ida steén, Carl Jacobsson, Maria Selbing och Anne Kulle.
Hans Alfredsson har gjort en nyöversättning.
Bearbetning: Linda Kulle i samråd med Jens Ohlin
Regi: Anita Ekström och Linda Kulle.
Ljusdesign: Claes Aller.
Mask och peruk: Julia Mengarelli Ringqvist.
Kostym: Annely Persson och koreografi: Martina Jordan.
Produktion: Riksteatern/Kullehusteatern.
En biljett kostar bara 150 kr, med scenpass 120 kr. Ungdom under 26 år betalar 75 kr.
Förköpet har börjat: Konsum Extra Hultsfred 0495-249530
Passa på! Riksteatern/Kullehusteatern besöker på sin turne bara ett ställe i Kalmar län: Hultsfred.


Inga kommentarer: